Descrierea culturală

În anul 1927 se înființează corul Armonia al Parohiei Ortodoxe Vinga. Între anii 1939-1948 corul a fost dirijat directorul Școlii Nr. 1 Mili Nicolae. Între anii 1957-1961 corul bisericii s-a unit cu corul căminului cultural a atins apogeul în ceea ce privește cântarea bisericească dar și cea laică, soliști vocali fiind în acele vremuri Ion Ghizdavu și Romescu Nicolae Gheoreghe (actualul cantor) avându-l ca dirijor pe Protopopul Alexandru Bocșanu. Acest cor câștigă toate premiile posibile la concursuri raionale, județene, urcând pe cele mai mari scene din zona de vest Opera din Timișoara și Palatul Cultural din Arad. 

În anul 1961 acest cor se desfințează datorită regimului politic communist care nu era de acord ca dirijorul acestui cor să fie un preot. Căminul nu a mai avut cor din 1961 iar cântarea în biserică de atunci s-a făcut la unison corul fiind condus de Marcu Vichentie, Rancov Gavrilă, director la Școala Nr.2 din Vinga și Romescu Gheorghe (care a fost cel mai longeviv cantor 1939–2000), după care ,,ștafeta” a fost preluată de fiul acestuia Romescu Nicolae Gheorghe care îl dirijează până în prezent. În anul 2012 corul Armonia a înregistrat un album de colinde la Radio Timișoara.

Începând cu anul 1990, la Biled au devenit tradiționale și au contitnuitate următoarele manifestări cultural-sportive: Festivalul ansamblurilor de dans popular; Festivalul interetnic; Festivalul de teatru; Festivalul ”Vetre străbune”; Festivalul „Lada cu zestre”; Sărbătoarea Primăverii (8 martie); Ziua clubului (al tineretului, al pompierilor, handball, fotbal); Cupa „Pipatsch” la handball masculin; Zilele comunei Biled; Ruga Bănățeana – hora; Kirchweih – bal; Hora de Sfintele Paști; Balul pompierilor; Sărbătoarea Recoltei; Festivalul de colinde și obiceiuri de Crăciun.

În anul 1975, când un grup de tineri absolvenţi de facultăţi sau numai de şcoli medii, bântuiţi de neliniştea creaţiei, văzându-se nepunticioşi după repartiţiile impuse la absolvire, care dorea să-şi valorifice chemarea, măcar într-un oraş de provincie, a fondat la început cenaclul literar „Ana Blandiana” Variaş, iar în anul 1979, acesta devine „Cenaclul literar-artistic Variaş”. Membrii fondatori au fost: Tiberiu Arăzan, născut la 16 septembrie 1946, în localitatea Mănăştur, județul Arad, Nicolae Roşianu, născut la 1 mai 1946 în localitatea Dealul Viilor, comuna Cătunele, judeţul Gorj, Ilie Gheran născut la 30 iunie 1946 în localitatea Bărăteaz, județul Timiş, Mariana Timoceanu născută la 11 august 1943 în Bucureşti, Vlada Barzin, născut la 19 august 1940 în localitatea Gelu, judeţul Timiş, Cornelia Gheran, născută la 17 iunie 1946 la Timişoara și Doru Arăzan, născut la 21 septembrie 1951 în localitatea Bărăteaz.